Mýdla s koloidním stříbrem a kozím mlékem
Co je to koloidní stříbro?
Koloidní stříbro má antibakteriální, antifungální (proti kvasinkám a plísním) a podle některých studií i protivirové účinky. Antibakteriální účinek nanočástic stříbra je dán jejich tvarem a velikostí, čím menší jsou tyto nanočástice, tím výraznější je jejich účinek.
Historie
Je velmi zajímavé, že aniž by měli potřebné teoretické znalosti, vypozorovali antimikrobiální účinky stříbra už naši dávní předkové – již od starověku se stříbrné nádoby používaly k uchovávání potravin a do mléka či jiných nápojů se vkládaly stříbrné mince, aby vydržely déle čerstvé. Používání stříbrných příborů nebylo jen statusovou záležitostí, ale mělo také přispět k prevenci infekčních chorob. Na stolech renesančních šlechticů se prý dokonce objevovaly slánky s mletým stříbrem. Před nástupem antibiotik po 2. světové válce se stříbro běžně užívalo jako lék proti infekčním chorobám. V 2. pol. 20. století se stříbro však používalo již výhradně k dezinfekci pitné vody a k lokálnímu ošetření ran.